>

Halaman

Sabtu, 24 November 2012

TUTORIAL=sweet tooltips

ASSALAMUALAIKUM

#maaf penggunaan aku#

Hari ni aq x nk buat entry about personal so aq gantikan dngan tutorial for today. Asal ? sbb aq kebuntuan dan otak aq blank x tahu nk tulis pasal apa-,- .Well tuto kali ni pasal sweet tooltips. Sweet tooltips? yup sweet tooltips ni akan muncul bila cursor menyentuh link blog korang . Aq pun x dapat nk tunjukkan sebab aq x buat pun benda tuh :( sesiapa yg nk buat sila ikut tuto kali ni.
Well , let's begin..
1) dashboard > template > edit html > proceed
2) click CTRL+F untuk memudahkan pencarian kod kt bawah ni :
</head>
3) Choose warna sweet tooltips kt bawah ni :
Hijau
<link href='http://h1.ripway.com/mommypinky85/mommypinkygreen.css ' media='screen' rel='stylesheet' type='text/css'/><script src='http://sites.google.com/site/defaultjssite/urltooltip.js' type='text/javascript'/><script src='http://sites.google.com/site/defaultjssite/sweettiles.js' type='text/javascript'/>
oren
<link href='http://h1.ripway.com/mommypinky85/mommypinkyorange.css ' media='screen' rel='stylesheet' type='text/css'/><script src='http://sites.google.com/site/defaultjssite/urltooltip.js' type='text/javascript'/><script src='http://sites.google.com/site/defaultjssite/sweettiles.js' type='text/javascript'/>
Biru
<link href='http://h1.ripway.com/mommypinky85/mommypinkysolehah.css ' media='screen' rel='stylesheet' type='text/css'/><script src='http://sites.google.com/site/defaultjssite/urltooltip.js' type='text/javascript'/><script src='http://sites.google.com/site/defaultjssite/sweettiles.js' type='text/javascript'/>
Pink
<link href='http://h1.ripway.com/mommypinky85/mommypinky.css ' media='screen' rel='stylesheet' type='text/css'/><script src='http://sites.google.com/site/defaultjssite/urltooltip.js' type='text/javascript'/><script src='http://sites.google.com/site/defaultjssite/sweettiles.js' type='text/javascript'/>
Hitam
<link href='http://www.mykawaiistore.com/mommypinky/sweet/black.css' media='screen' rel='stylesheet' type='text/css'/><br /> <script src='http://www.mykawaiistore.com/mommypinky/sweet/tooltips.js' type='text/javascript'/><br /> <script src='http://www.mykawaiistore.com/mommypinky/sweet/sweettiles.js' type='text/javascript'/>
4) Dan pastekan kod yang dipilih di bawah kod </head>
5) Dah siap?save
Credit : MOMMY PINKY
That's all now bye...

Sudah baca??sila like or komen:)

Jumaat, 23 November 2012

Bloggership Giveaway by Fatini irdina

ASSALAMUALAIKUM

#maaf penggunaan aku#

Alahai hidup sebagai seorang blogger ni kadang-kadang memenatkan tahu? . Penat ? ohyeah penat nk menaip pasal BLOGGERSHIP GIVEAWAY BY FATINI IRDINA hehe :) Aq menjoinkan diri dngan GA ni sebab aq boring jugak tak buat apa-2 kt blog asyik menghadap blog jer kan bagai patung tak bernyawa lah pulok  -,- . So, kepada mereka yg boringnya tahap dewa aq mengesyorkan korang join sekali GA ni sebab hadiahnya lumayan tahu ? Daripada korang tak buat apa-2 adalah lebih baik korang ikut aq join GA ni. Mana tahu korang ada rezeki untuk menang bak kata pujangga TUAH AYAM NAMPAK DI KAKI, TUAH MANUSIA SIAPALAH YANG TAHU.
Tapi sebelum nk menulis entry pasal GA ni , korang kena like or folllow blog sponsor-sponsor terlebih dahulu . Ramai jugaklah sponsor untuk GA tuh . So conclusionnya , semakin ramai sponsor semakin banyaklah hadiahnya untuk dimenangi. >< . Hadiahnya serius lumayan .
Tarikh luput  untuk join GA ni masih lambat lagi seperti yg tertera kt banner di atas tuh iaitu 20 December 2012.
If nk join GA ni , korang klik banner tuh dan baca syarat-syarat yg telah dikemukakan oleh Fatini Irdina . Syarat itu penting tahu?
Ok that's all for now.Bye..

Sudah baca??sila like or komen:)

Khamis, 22 November 2012

SEGMEN=kenapa blogwalking?

ASSALAMUALAIKUM

For today , aq telah menjoinkan diri dngan segmen yg telah dianjurkan oleh cik hazy yg bertajuk kenapa blogwalking?
First of all, aq suka berblogging sbb aq ni memang gedik nk berblogging ^^ ok tipu , sbbnya boleh tambahkan kenalan yer dok?? Yg tu tujuannya kan? semua blogger blogwalking sbb nk menambahkan kenalan:) aq pun begitu jugak :) Blogwalking jugak dpt mengeratkan hubungan sillaturrahim (ntah betul aq eja).
(klik banner untuk join)

So, tunggu apa lagi? meh join just klik kt banner tuh ok.Hadiah?
  • header design by hazy
  • Nanti tuan blog senaraikan semua link yg join segmen ni.


Before that , klik campaign kt bawah ni.Satu campaign jer :

That all for now.Bye


Sudah baca??sila like or komen:)

Isnin, 19 November 2012

TUTORIAL=Post title bergerak

ASSALAMUALAIKUM

#maaf penggunaan aku#

Well,hallo guys:) Lama rasanya tak buat tutorial. Aq pun selalu sebok memanjang,kena buat itu la kena buat inilah.Kadang-2  aq selalu x sempat nk jenguk blog ni smpaikan blog ni dah bersawang-mawang dh nampaknya -,-
Untuk tuto kali ni,aq nk buat post title uolls semua bergerak. Maksudnya, post title blog korang bergerak sajalah tanpa henti-henti.Hehe, nk try? let's go...
1) Log in > Dashboard > template > edit html > proceed > tick expand widget template
2)Tekan Ctrl+F untuk memudahkan pencarian kod. So,cari kod kt bawah ni :
<b:includable id='post' var='post'>
3)Dh jumpa ker? ok gud. Korang highlight bahagian ini semua :
<b:includable id='post' var='post'>
<div class='post hentry uncustomized-post-template'>
<a expr:name='data:post.id'/>
<b:if cond='data:post.title'>
<h3 class='post-title entry-title'>
<b:if cond='data:post.link'>
<a expr:href='data:post.link'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<b:if cond='data:post.url'>
<a expr:href='data:post.url'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<data:post.title/>
</b:if>
</b:if>
</h3>
</b:if> 
4)Dh highlight? ok now delete kod yg korang hightlight tuh dan gantikan dngan kod kat bawah ni :
<b:includable id='post' var='post'>
<div class='post hentry uncustomized-post-template'>
<a expr:name='data:post.id'/>
<b:if cond='data:post.title'>
<marquee direction='left'><h3 class='post-title entry-title'>
<b:if cond='data:post.link'>
<a expr:href='data:post.link'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<b:if cond='data:post.url'>
<a expr:href='data:post.url'><data:post.title/></a>
<b:else/>
<data:post.title/>
</b:if>
</b:if>
</h3></marquee>
</b:if> 
5) Dh siap?preview dahulu baru save ok:)
Before that, tolong klik campaign kt bawah ni ok-->

Sudah baca??sila like or komen:)

Khamis, 15 November 2012

FOOD=Makanan Cina Muslim.

ASSALAMUALAIKUM

Well untuk kali pertamanya aq buat entry pasal makanan or lebih dikenali sebagai food. Semua orang perlu makanan kan?ker ada yg x makan?-.-
Well entry untuk harini pasal makanan cina muslim yoo! Aq tau ramai suka makan makanan cina kan?tapi takkan lak korang yg muslim nk makan kt restoran cina kan?So,penyelesaiannya, korang boleh makan kt Restoran Makanan Cina Muslim Mohd Chan Abdullah. Restoran tersebut menyediakan pelbagai hidangan yg of course lah jugak menyediakan makanan cina kan? Restoran tuh dia bukak bnyak cawangan tapi kt area Selangor ngan KL jelah yg korang boleh jumpa.:)
Makanan yg paling popular kt restoran tuh pun nasi ayam. Mak ai!! nasi ayam dia x usah ckplah sedap gilo!! :). Tak sah kalau tak makan dua pinggan nasi ayam dia.Wa terus terang kt lu org semua,wa lebih rela melabur duit kt restoran tuh semato-mato untuk nasi ayam dia tahu? Tak sia-2 kalo korang bawak family ramai-2 tau? bawaklah atok ke,nenek ke,makcik ke,pakcik ke bwklah semuanya semato-mato tuk pekena nasi ayam dio.Haha gerenti happy.
Disamping itu, korang bolehlah raso makanan lain yg ada kt restoran tuh.Semuanya sodap-sodap tahu?Aq ni dhlah obses dngan makanan cina ni,so aq ajak family aq suruh belanjo aq *haha* makan kt restoran tuh.Huhuhu.Oh,jngan lupa pekena pau dia ataupun dim sum dia.Sedap dimakan panas-panas :)Apatah lagi korang makan time hujan.Nikmat x terkata.
Pau Kari Ayam 0103
Kalau aq beli pau aq akan choose pau jenis BBQ. Pau BBQ rasa lain dari yg lain tau.
Kt restoran tuh menyediakan hidangan :
  • Stim siakap 'Teow Chew Style'
  • Butter prown
  • udang kicap special
  • Nasi masak 'Kong Boh ayam'
  • Wantan mee BBQ
  • Mee udang
  • Nasi Goreng 'Kam Heong'
  • Hokkien Mee
  • Loh mee sup
  • stim taufu
  • Ketam masak sos special
  •  Dan sebagainya...
 
ALAMAT
1)Bandar Baru Bangi
No 30, Jalan Medan Pusat 2c, Pusat Bandar Baru Bangi, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor
Tel : 016 - 6582369 / 
03 - 8922 1001
2) Taman Melawati
60, Jalan Negara, 
Taman Melawati, 
53100 Kuala Lumpur
Tel: 03 - 4105 6125/
012 - 648 0680
3) Wangsa Maju
6, Jalan 1/27F, 
Pst Bdr Wangsa Maju (KLSC), Seksyen 5,
53000 Kuala Lumpur
Tel: 03 - 4142 0005/
012 - 383 1499
4) Rawang
16, Jln Bandar Rawang 3,
48000 Rawang, Selangor.
Tel : 017 - 399 2262
5) Shah Alam
33 & 35 Jalan Utas B
Sek 15, 15/B
48000 Rawang, Selangor.
Tel : 03-5511 8228 /
016-958 0630
6) Klang Sentral Meru
23-25, Jalan KS 10/KU5,
Taman Klang Sentral,
Bukit Raja Meru,
41050 Klang,Selangor. 
Tel : 03 - 3341 9585/
012 -300 5629
7) Bukit Beruntung
27, Jalan Melati 2B, Seksyen BB2, 
Bukit Beruntung, 
48300 Rawang.
Tel: 03 - 60281028
8) Dataran Glomac, Kelana Jaya
B-G-06, Jalan SS6/20, Dataran Glomac, 
Pusat Bdr Kelana Jaya,
47301, Petaling Jaya Selangor
(Behind Bank Islam)
Tel: 017 - 882 8861

Sudah baca??sila like or komen:)

Ahad, 11 November 2012

Makkah dan madinah paling terang di angkasa lepas.

ASSALAMUALAIKUM

Hari ini aq merajinkan diri untuk membaca akhbar metro kerana dilanda kebosanan yg serius tahu?-.- well sedang aq baca tuh aq terbaca ruangan global yg serius membuatkan aq rasa bangga dngan islam :) sekaligus membuatkan aq berasa sngat bersyukur pada allah :') well kalian baca ruangan dibawah ini yer -->


RIYADH : Seorang angkasawan Russia semalam berkata, bandar suci Makkah dan Madinah adalah yang paling terang dan cantik apabila dilihat dari angkasa lepas.
Angkasawan berkenaan memberitahu demikian kepada pelajar Arab Saudi yang menyertai Program 
Persatuan Kembara Angkasa Lepas semalam.
"Ketika berada di angkasa lepas,kami tidak berdepan dengan masalah untuk merakam gambar bandar raya di bumi pada siang hari.
"Tetapi,sebelah malam,ia begitu rumit dan anda perlu menggunakan teknik khas.Namun,saya berjaya merakam gambar beberapa bandar waktu itu.
"Yang mengejutkan saya,ialah Makkah dan Madinah begitu terang berbanding bandar lain di seluruh dunia ketika waktu malam," kata angkasawan Anatoly Ivanishin.
Menurutnya,bandar lain tidak begitu jelas ketika itu tetapi pemandangan makkah dan madinah begitu menakjubkan dan tidak diduga.-AN

Klik campaign dibawah ini sekali-->

Sudah baca??sila like or komen:)

Jumaat, 9 November 2012

TUTORIAL=moving word cursor

Aq sebenarnya x ada cerita pun nk update,so aq gantikan dngan tutorial kali ni.Tutorial kali ni ialah moving word cursor credit from lyssa secret.
Bila korang buat tutorial ni,korang akan dapati ada perkataan ikut korang punya cursor tanpa hala tuju :)So berminat tak?If minat jom buat...
1)Dashboard > layout > add gadjet > html
2)Copy kod dibawah ni dan pastekan kod tersebut diruangan html.Kod tersebut panjang sikit.
<style type="text/css">
/* Circle Text Styles */
#outerCircleText {
font-style: normal;
font-weight: normal;
font-family: 'JOKERMAN';
color: TEXT COLOR;
position: absolute;top: 0;left: 0;z-index: 3000;cursor: default;}
#outerCircleText div {position: relative;}
#outerCircleText div div {position: absolute;top: 0;left: 0;text-align: center;}
</style>
<script type="text/javascript">
;(function(){
var msg = "TEXT HERE";
var size = 24;
var circleY = 0.75; var circleX = 2;
var letter_spacing = 5;
var diameter = 10;
var rotation = 0.4;
var speed = 0.2;
if (!window.addEventListener && !window.attachEvent || !document.createElement) return;
msg = msg.split('');
var n = msg.length - 1, a = Math.round(size * diameter * 0.208333), currStep = 20,
ymouse = a * circleY + 20, xmouse = a * circleX + 20, y = [], x = [], Y = [], X = [],
o = document.createElement('div'), oi = document.createElement('div'),
b = document.compatMode && document.compatMode != "BackCompat"? document.documentElement : document.body,
mouse = function(e){
e = e || window.event;
ymouse = !isNaN(e.pageY)? e.pageY : e.clientY; // y-position
xmouse = !isNaN(e.pageX)? e.pageX : e.clientX; // x-position
},
makecircle = function(){ // rotation/positioning
if(init.nopy){
o.style.top = (b || document.body).scrollTop + 'px';
o.style.left = (b || document.body).scrollLeft + 'px';
};
currStep -= rotation;
for (var d, i = n; i > -1; --i){ // makes the circle
d = document.getElementById('iemsg' + i).style;
d.top = Math.round(y[i] + a * Math.sin((currStep + i) / letter_spacing) * circleY - 15) + 'px';
d.left = Math.round(x[i] + a * Math.cos((currStep + i) / letter_spacing) * circleX) + 'px';
};
},
drag = function(){ // makes the resistance
y[0] = Y[0] += (ymouse - Y[0]) * speed;
x[0] = X[0] += (xmouse - 20 - X[0]) * speed;
for (var i = n; i > 0; --i){
y[i] = Y[i] += (y[i-1] - Y[i]) * speed;
x[i] = X[i] += (x[i-1] - X[i]) * speed;
};
makecircle();
},
init = function(){ // appends message divs, & sets initial values for positioning arrays
if(!isNaN(window.pageYOffset)){
ymouse += window.pageYOffset;
xmouse += window.pageXOffset;
} else init.nopy = true;
for (var d, i = n; i > -1; --i){
d = document.createElement('div'); d.id = 'iemsg' + i;
d.style.height = d.style.width = a + 'px';
d.appendChild(document.createTextNode(msg[i]));
oi.appendChild(d); y[i] = x[i] = Y[i] = X[i] = 0;
};
o.appendChild(oi); document.body.appendChild(o);
setInterval(drag, 25);
},
ascroll = function(){
ymouse += window.pageYOffset;
xmouse += window.pageXOffset;
window.removeEventListener('scroll', ascroll, false);
};
o.id = 'outerCircleText'; o.style.fontSize = size + 'px';
if (window.addEventListener){
window.addEventListener('load', init, false);
document.addEventListener('mouseover', mouse, false);
document.addEventListener('mousemove', mouse, false);
if (/Apple/.test(navigator.vendor))
window.addEventListener('scroll', ascroll, false);
}
else if (window.attachEvent){
window.attachEvent('onload', init);
document.attachEvent('onmousemove', mouse);
};
})();
</script>
--> JOKERMAN= kalau nk tukar fon lain,korang cari kt microsoft korang ok:)
-->TEXT COLOUR=kalau nk tukar colour klik sini
-->TEXT HERE=korang punya text ikut cita rasa korang^^
3)dah siap save dan terus view blog korang:)

Sudah baca??sila like or komen:)

Ahad, 4 November 2012

TUTORIAL=Double solid hover

Ok, tutorial  kali ni aq nk ajar uolls semua pasal mcamana nk buat DOUBLE SOLID HOVER.
Tutorial kali ni tersangatlah simple dan aq rasa semua org pndai buat kot!! :3 .For those yg tak tahu apa itu double solid hover,meh aq tunjuk gmbar contoh kt bawah ni :p
(yang ada line-line tuh)


Tutorial ni atas permintaan *UNKNOWN* yg mana dia x nk aq dedahkan maklumat peribadinya kerana katanya malu -_- Ok aq heran sungguh..
Well let's begin...

1) Dashboard > template > edit HTML > tick expand widget template (korang boleh choose sama ada nk tick or x nak tick pun x mngapa)

2) cari kod dibawah ni. Klik CTRL+F untuk memudahkan pencarian kod.

a:hover

3)Kalau dh jumpa copy kod bawah ni dan pastekan kod tersebut dibawah kod a:hover 

border-top: 2px solid #ff8fc1;
border-bottom: 2px solid #ff8fc1;

4) Warna merah = korang boleh ubah warna kepada warna yg korang nak di-sini

5) Kalau dh siap save and terus view kat blog korang. Korank cuba sentuh cursor korank kt link mana-mana di blog korank. Nanti korank akan nmpak double solid hover :)

P/S= Yang no 1. Katakan korang tick expand widget tapi kod a:hover tak jumpa .So,cuba korang jngan tick expand widget dan cari kod a:hover sekali lagi :)

That's all now bye...

Sudah baca??sila like or komen:)

Khamis, 1 November 2012

TUTORIAL=Favicon

 Lamanya aq x update blog akhirnya aq berkesempatan jugak yer >< .Walaupun belakangan ni aq selalu sibuk,well aq buatlah jugakkan :).Entry kali ni bukanlah nk tulis apa-apa,tapi aq just nk share tutorial je kan
Well tutorial kali ni,aq nk share ngan korang pasal favicon .For new blogger,mesti tak tahu menatang apa tuh kan?haha :P
(IMAGE BY LYSSA SECRET)

Well jngan lupa singgah blog kak lyssa ok.Ok,kalau nk buat tuh ada syarat-syaratnya tau:

a)Yg nk buat tuh mesti dan harus mempunyai blog ok><
b)Yg nk buat tuh mesti buat bersungguh-sungguh ok :)Jngan buat seperti hangit-hangit tahi lembu :p

Ok,let's begin ok...
1)Dashboard > template > Edit HTML > tick expand widget template
2)tekan CTRL+ F untuk memudahkan pencarian kod.Search kod dibawah ni :
</head>
3)Dh jumpa?Ok copy kod kat bawah ni :
<link href='URL gambar' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/> 
<link href='URL gambar' rel='icon' type='image/x-icon'/>
3)Pastekan kt atas kod yg korang cari tadi iaitu di atas kod </head>
4)Yg warna purple tuh korang letakkan url gambar yg korang nk.Yg tuh korang boleh pegi sini
5)Bila korang dh letak url gambar,korang boleh save dan terus view blog korang.
6)Aq bagi contoh url gambar kt bawah ni :
 http://drikoti.net/Goodies/Favicons/Gifs/08.gif
 http://drikoti.net/Goodies/Favicons/Gifs/036.gif

Ok that's all now,bye...

Sudah baca??sila like or komen:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT@HAK MILIK UDIN ANUAR