>

Halaman

Sabtu, 31 Ogos 2013

7 tips belajar di saat akhir

ASSALAMUALAIKUM
#Maaf penggunaan aku#

 Tips ni mungkin berguna or mungkin tidak. Baca jer. Belum baca belum tahu.

1) BERTENANG DAN JANGAN CEMAS
Anda perlu bertenang dan jangan cemas. Tiada faedah yang akan diperolehi sekiranya anda cemas keterlaluan. Belajar disaat akhir juga memerlukan strategi yang betul. Ini kerana masa anda adalah terhad. Selepas bertenang buat penilaian apa tindakan yang akan diambil seterusnya. Rancang tindakan yang akan anda ambil dan disiplinkan diri untuk mengikut perancangan yang dibuat.
See full size image
2) BERI TUMPUAN LEBIH TERHADAP PELAJARAN
Letakkan seluruh tumpuan fikiran anda kepada proses pembelajaran yang anda lakukan. Jangan terlalu memikirkan bahawa anda kesuntukan masa. Hafal perkara yang sepatutnya dihafal seperti biasa dan jangan melengah-lengahkan masa belajar.
Meskipun anda cuba mengenepikan ketakutan dan kegelisahan yang anda alami itu, tetapi lama-kelamaan perasaan itu akan datang semula. Sekiranya hal ini berlaku, cuba alihkan diri anda dari tempat belajar untuk melakukan senaman ringan seperti berdiri sambil menarik dan melepaskan nafas panjang-panjang secara perlahan-lahan beberapa kali. Kemudian duduk semula dan cuba teruskan pembelajaran anda. Cara ini sekurang-kurangnya akan dapat mengurangkan perasaan anda yang tidak tenteram itu.
3) YAKIN TERHADAP KEBOLEHAN DIRI
Selalu tanamkan dalam diri anda bahawa “saya boleh” dan tulis besar-besar dan terang dan letakkan di hadapan anda (di tempat anda belajar). Tiap-tiap kali anda melihat kad itu anda yakin bahawa anda boleh berjaya. Sekiranya anda dapat menanamkan dalam diri anda bahawa anda bekeyakinan penuh boleh melakukan, maka secara spontan anda berusaha bersungguh-sungguh dan mental anda dapat berfikir ke arah kejayaan dan apa-apa yang anda cita-citakan selama ini akan membuahkan kejayaan yang membanggakan.
4) MASA REHAT PERLU SECUKUPNYA
Semasa belajar anda berasa cepat letih, sama ada dari segi fizikal atau mental. Ambil masa untuk otak anda berehat sepenuhnya. Anda juga digalakkan bangun dan cuba berjalan-jalan sebentar dan setelah merasakan kelegaan barulah anda menyambung semula pembelajaran anda.
5) HAPUSKAN TABIAT SUKA TIDUR
Sebaiknya para pelajar tidak terlalu melayan keinginan untuk tidur dari belajar. Kurangkan waktu tidur anda demi meraih satu kejayaan. Gunakan lebih banyak masa mengulangkaji pelajaran di samping melakukan latihan-latihan sendiri supaya anda berkeyakinan. Jadualkan masa tidur anda supaya anda tidak terlebih tidur. Sekiranya anda hendak tidur beberapa jam, anda pelu mengunci jam dan letakkan jam loceng berhampiran anda supaya anda terjaga pada waktu yang dikehendaki.
Masa-masa beginilah yang paling sesuai agar tidak akan diganggu. Penumpuan tenaga dan fikiran terhadap pembelajaran juga akan menjadi mudah. Keadaan ini tidak mendatangkan masalah kerana kajian yang pernah dibuat menunjukkan bahawa kecerdasan berfikir dan keupayaan membuat keputusan tidak terjejas berikutan dengan pengurangan waktu tidur yang dilakukan.
Tidur merupakan waktu rehat yang paling baik dalam persediaan menghadapi peperiksaan. Tetapi ramai pelajar membawa masalah pelajaran ke tempat tidur dan memikirkan pelbagai perkara tentang masalah ini. Akibatnya mereka mengalami gangguan tidur dan ada yang tidak dapat tidur langsung. Pada keesokan harinya, pelbagai perkara akan berlaku seperti berasa pening, tidak selesa dan tidak tenteram kerana ketegangan fikiran dan kelesuan tubuh badan. Ini boleh menjejaskan prestasi mereka pada hari peperiksaan. Sekiranya mereka terpaksa menghadapi peperiksaan pada hari itu, mungkin mereka tidak dapat berfikir dengan tenang seterusnya akan menjejaskan ketepatan jawapan yang diberikan.
6) JANGAN MENGAMBIL SEBARANG UBAT YANG MERAGUKAN
Pengambilan sebarang ubat mengganggu sistem saraf dan menyebabkan keadaan menjadi tegang dan mudah terangsang. Anda tidak perlu lagi mengambil sebarang pil perangsang atau ubat-ubatan yang diragukan kesahihannya untuk mencegah tidur. Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda hendak mengambil pil-pil sedemikian. Jangan sesekali bertindak sendirian. Ini akan membahayakan anda.
Ubat peransang menyebabkan keletihan yang melampau. Ubat peransang sedemikian mematikan segala perasaan dan keinginan. Melalui ubat-ubat seperti ini, anda mungkin tidak dapat mengesan keletihan yang melampau secara terus. Ubat-ubat ini meransang anda untuk terus belajar tanpa rasa keletihan tetapi kesan yang bakal diterima menjadi lebih buruk setelah habis belajar.
Selain itu, elakkan juga dari meminum minuman berkafein seperti kopi atau teh yang berlebihan. Kesannya sama seperti memakan pil peransang yang menyebabkan kesan-kesan negatif seperti tangan menggeletar, tumpuan terjejas. Dalam keadaan yang tertentu mungkin menyebabkan lupa selain daripada kesan-kesan negatif yang lain. Seeloknya untuk mengawal rasa mengantuk, amalkan meminum lobak susu kerana ia akan mencergaskan lagi otak untuk berfikir.
7) BERI LEBIH TUMPUAN KEPADA BAB PENTING
Dalam keadaan sebegini, anda hanya sempat mempelajari bahagian-bahagian yang penting sahaja. Jangan beri tumpuan berlebihan kepada bahagian-bahagian yang kurang penting. Cuba pilih lima atau enam isi penting daripada satu-satu bahagian dan tuliskan isi-isi penting ini di atas kertas dan cuba ingat serta hafalkan. Anda tidak mempunyai masa yang cukup untuk mempelajari butir-butir yang kurang penting. Banyakkan membuat soalan-soalan tahun lepas yang sering keluar sebagai latihan dapat membantu anda menumpukan bahagian yang patut dipelajari terlebih dahulu. Cuba pilih soalan-soalan yang mesti dijawab dan sediakan sekuarng-kurangnya enam atau tujuh isi dari setiap soalan yang anda pilih.
Ok diharapkan korang boleh ikut semua tips-tips berikut. Yelah ni semua untuk kecemerlangan korang jugak :)
Ok that's all for now bye..

Sudah baca??sila like or komen:)

Jumaat, 30 Ogos 2013

Keistimewaan MRSM

ASSALAMUALAIKUM
#maaf penggunaan 'aku'#
Rasanya sekian lamanya aku jadi warga MRSM BESUT. Yelah dah berapa bulan dah since bulan Februari lagi. Rasa mcm sekejap  :o 
 Hasil carian imej untuk mrsm besut
 Kalau korang ni merupakan PMR or UPSR candidate meh aku nak cadangkan sekolah ni kat korang. Korang akan tahu yg kat sini bnyak keistimewaan yg takda kat sekolah biasa. So kat entri ni aku nak cerita kat korang keistimewaan MRSM yg takda kat sekolah biasa.
 MRSM ini merupakan sekolah berasrama penuh yang mana berada di bawah payung MARA. So, mmang bnyak keistimewaan lah kan?
Firstly, Dekat sini kitaorang menggunakan sistem ber-semester seperti di universiti. MRSM menggunakan sistem semester iaitu semester 1,2,3,4,5,6 bagi form 1 hingga ke form 3 and semester 1,2,3,4 bagi form 4 and form 5. Kiranya 1 tahun sama dengan 2 semester.
Tahukah anda? dekat sini sistem peperiksaan dia berasaskan standard universiti. Maksudnya, korang akan didedahkan dengan word PNG (purata nilai gred) , TPNG (total purata nilai gred) and sebagainya. Penilaian pelajar dibuat berdasarkan 3 ujian iaitu 10% dari markah ujian selaras 1 dan 2, ditambah 10% mrkah sahsiah dan 70% dari peperiksaan akhir semestar.
secara senangnya, pengiraan dibuat begini,
mrkah ujian selaras 1 10%
mrkah ujian selaras 2 10%
mrkah exam akhir sem 70%
sahsiah pelajar 10%
___________________________
100%
sistem ini menjadikan pelajar akan terus belajar bermula dari awal tahun hingga akhir tahun.
kelebihan sistem ini ialah, pelajar akan terus berusaha dan cemerlang dari awal hingga akhir.Pernah dengar perkataan four flat (4.00 )? yg tulah yg dimaksudkan dngan PNG.Seperti yg diperkatakan di atas tadi , yang tak bestnya untuk 1 sem terdapat 3 exam (selaras 1 ,selaras 2 and final sem ) kalau untuk 1 tahun korang ada 2 semester so that korang kena hadapi 6 exam. Untuk pengetahuan korang ujian selaras 1 ngan 2 tuh boleh dikatakan tak penting sangat tapi final sem tersangatlah pnting untuk semua form terutamanya form 4 and form 5 untuk SPC diorang. Apa itu SPC? Nanti aku cerita.
Kalau PNG korang untuk final semester (final sem sahaja, selaras 1 ngan 2 tak kira) korang dapat 3.50 sehingga 4.00 , korang layak terima anugerah penghormatan pengetua. Untuk final exam semester 1 bulan lepas aku dapat 3.67 so that aku layak terima anugerah pengetua. Alhamdullilah.
Di MRSM , akan ada satu minggu untuk setiap semester dimana untuk satu minggu tuh korang takkan belajar. Seminggu tuh korang main jer . Minggu tuh kitaorang panggil sebagai minggu aktiviti. Aku baru jer habis minggu aktiviti minggu lepas :) Seminggu tulah korang tinggalkan buku ngan kerja sekolah korang. Main jelah apa yg korang nak. Boleh dikatakan sebagai minggu rehatlah :)
Next, korang akan diperkenalkan dngan jawatan BWP (BADAN WAKIL PELAJAR). Jawatan ni seolah-olah mcm menteri lah kiranya. Pelajar sebagai rakyat tempatan. hehe. BWP ni tugas dia jadi wakil kepada student, kalau ada masalah berkaitan dngan asrama ke? dewan makan ke?blok akademik ke? jumpa jer ngan diorang. Diorang sedia berkhidmat untuk rakyat nya. :D Cara pemilihan jawatan BWP nih sama macam di Universiti iaitu melalui pengundian dimana semua pelajar akan keluar mengundi untuk memilih calon mereka masing-masing.
Ini dapat menerapkan semangat kepimpinan sejak dari sekolah lagi. Memang best bab mengundi nih. Boleh buat undi hantu :P

SPC . Apa itu SPC? ok SPC tuh kita panggil sebagai 'skim pelajar cemerlang'. Dngan hanya berbekalkan result trial spm, anda boleh melanjutkan pelajaran anda ke universiti-universiti sama ada di luar mahupun dalam negara.  Walaupun result SPM tak keluar lagi tapi anda sudah sambung belajar :) yg tuh yg paling syok nya bila belajar di MRSM. SPC hnyalah khas untuk pelajar MRSM sahaja. Ada syaratnya kalau nak dapat SPC nih. First, semasa korang di tingkatan 4 dan 5 pastikan setiap exam final sem korang dapat PNG 3.5 above if korang nak smbung belajar kat overseas.Kalau nak study dalam negara jer korang kena dapat PNG 3.0 above .Trial Spm wajib korang dapat PNG 3.5 above untuk luar negara 3.0 above untuk dalam negara. So blajar kat sini memang giler-giler lah jawabnya.
Belajar kat sini memang sistematik dan kadang-kadang agak laju jugaklah. Kat sini jugak korang dihidangkan dengan homework yg berlambak gile-,- Bila korang belajar kat MRSM, suasana self-learning dia agak kuat and hebat ,yelah korang kena compete dengan budak pandai. Kalau result exam korang ada gagal contohnya korang gagal add math sebanyak 3 kali setiap exam final sem, korang tak layak graduate. Memang tak boleh ada fail lah kan. So kalau korang memang nk sangat study kat sini, korang kena sedia sari segi mental or fizikal.
Makanan ngan minuman dia toksah cakap lah-,- boleh gemok korang. 6 kali makan beb!! haha.
Jadual harian akademik dia memang beza sngat berbanding dngan sekolah biasa. Yelah, dekat sini jadual harian akademik ada 2. Satu kita panggil minggu 1 dan lagi satu kita panggil minggu 2. Maksudnya setiap minggu korang akan guna jadual yg berbeza bagi mengelakkan kebosanan. Contohnya, minggu ni pakai jadual minggu 1 , so minggu depan pakai jadual minggu 2. Dia akan berselang-seli lah kiranya. Dekat sini juga, pelajar bukan saja belajar BM, math, BI tapi korang jugak akan explore berkaitan dngan subjek sains  komputer , seni reka , or subjek bahasa tambahan. Memang tak bosan bila didedahkan dngan subjek-subjek nih.
Oklah, bnyak lagi sebenarnya. Tapi entri nih dah agak full nampaknya :P haha. That all for now. Bye.

P/S= tngah holiday sebenarnya :) Merdeka lah katakan.

Sudah baca??sila like or komen:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT@HAK MILIK UDIN ANUAR