>

Halaman

Jumaat, 30 Ogos 2013

Home » Keistimewaan MRSM

Keistimewaan MRSM

ASSALAMUALAIKUM
#maaf penggunaan 'aku'#
Rasanya sekian lamanya aku jadi warga MRSM BESUT. Yelah dah berapa bulan dah since bulan Februari lagi. Rasa mcm sekejap  :o 
 Hasil carian imej untuk mrsm besut
 Kalau korang ni merupakan PMR or UPSR candidate meh aku nak cadangkan sekolah ni kat korang. Korang akan tahu yg kat sini bnyak keistimewaan yg takda kat sekolah biasa. So kat entri ni aku nak cerita kat korang keistimewaan MRSM yg takda kat sekolah biasa.
 MRSM ini merupakan sekolah berasrama penuh yang mana berada di bawah payung MARA. So, mmang bnyak keistimewaan lah kan?
Firstly, Dekat sini kitaorang menggunakan sistem ber-semester seperti di universiti. MRSM menggunakan sistem semester iaitu semester 1,2,3,4,5,6 bagi form 1 hingga ke form 3 and semester 1,2,3,4 bagi form 4 and form 5. Kiranya 1 tahun sama dengan 2 semester.
Tahukah anda? dekat sini sistem peperiksaan dia berasaskan standard universiti. Maksudnya, korang akan didedahkan dengan word PNG (purata nilai gred) , TPNG (total purata nilai gred) and sebagainya. Penilaian pelajar dibuat berdasarkan 3 ujian iaitu 10% dari markah ujian selaras 1 dan 2, ditambah 10% mrkah sahsiah dan 70% dari peperiksaan akhir semestar.
secara senangnya, pengiraan dibuat begini,
mrkah ujian selaras 1 10%
mrkah ujian selaras 2 10%
mrkah exam akhir sem 70%
sahsiah pelajar 10%
___________________________
100%
sistem ini menjadikan pelajar akan terus belajar bermula dari awal tahun hingga akhir tahun.
kelebihan sistem ini ialah, pelajar akan terus berusaha dan cemerlang dari awal hingga akhir.Pernah dengar perkataan four flat (4.00 )? yg tulah yg dimaksudkan dngan PNG.Seperti yg diperkatakan di atas tadi , yang tak bestnya untuk 1 sem terdapat 3 exam (selaras 1 ,selaras 2 and final sem ) kalau untuk 1 tahun korang ada 2 semester so that korang kena hadapi 6 exam. Untuk pengetahuan korang ujian selaras 1 ngan 2 tuh boleh dikatakan tak penting sangat tapi final sem tersangatlah pnting untuk semua form terutamanya form 4 and form 5 untuk SPC diorang. Apa itu SPC? Nanti aku cerita.
Kalau PNG korang untuk final semester (final sem sahaja, selaras 1 ngan 2 tak kira) korang dapat 3.50 sehingga 4.00 , korang layak terima anugerah penghormatan pengetua. Untuk final exam semester 1 bulan lepas aku dapat 3.67 so that aku layak terima anugerah pengetua. Alhamdullilah.
Di MRSM , akan ada satu minggu untuk setiap semester dimana untuk satu minggu tuh korang takkan belajar. Seminggu tuh korang main jer . Minggu tuh kitaorang panggil sebagai minggu aktiviti. Aku baru jer habis minggu aktiviti minggu lepas :) Seminggu tulah korang tinggalkan buku ngan kerja sekolah korang. Main jelah apa yg korang nak. Boleh dikatakan sebagai minggu rehatlah :)
Next, korang akan diperkenalkan dngan jawatan BWP (BADAN WAKIL PELAJAR). Jawatan ni seolah-olah mcm menteri lah kiranya. Pelajar sebagai rakyat tempatan. hehe. BWP ni tugas dia jadi wakil kepada student, kalau ada masalah berkaitan dngan asrama ke? dewan makan ke?blok akademik ke? jumpa jer ngan diorang. Diorang sedia berkhidmat untuk rakyat nya. :D Cara pemilihan jawatan BWP nih sama macam di Universiti iaitu melalui pengundian dimana semua pelajar akan keluar mengundi untuk memilih calon mereka masing-masing.
Ini dapat menerapkan semangat kepimpinan sejak dari sekolah lagi. Memang best bab mengundi nih. Boleh buat undi hantu :P

SPC . Apa itu SPC? ok SPC tuh kita panggil sebagai 'skim pelajar cemerlang'. Dngan hanya berbekalkan result trial spm, anda boleh melanjutkan pelajaran anda ke universiti-universiti sama ada di luar mahupun dalam negara.  Walaupun result SPM tak keluar lagi tapi anda sudah sambung belajar :) yg tuh yg paling syok nya bila belajar di MRSM. SPC hnyalah khas untuk pelajar MRSM sahaja. Ada syaratnya kalau nak dapat SPC nih. First, semasa korang di tingkatan 4 dan 5 pastikan setiap exam final sem korang dapat PNG 3.5 above if korang nak smbung belajar kat overseas.Kalau nak study dalam negara jer korang kena dapat PNG 3.0 above .Trial Spm wajib korang dapat PNG 3.5 above untuk luar negara 3.0 above untuk dalam negara. So blajar kat sini memang giler-giler lah jawabnya.
Belajar kat sini memang sistematik dan kadang-kadang agak laju jugaklah. Kat sini jugak korang dihidangkan dengan homework yg berlambak gile-,- Bila korang belajar kat MRSM, suasana self-learning dia agak kuat and hebat ,yelah korang kena compete dengan budak pandai. Kalau result exam korang ada gagal contohnya korang gagal add math sebanyak 3 kali setiap exam final sem, korang tak layak graduate. Memang tak boleh ada fail lah kan. So kalau korang memang nk sangat study kat sini, korang kena sedia sari segi mental or fizikal.
Makanan ngan minuman dia toksah cakap lah-,- boleh gemok korang. 6 kali makan beb!! haha.
Jadual harian akademik dia memang beza sngat berbanding dngan sekolah biasa. Yelah, dekat sini jadual harian akademik ada 2. Satu kita panggil minggu 1 dan lagi satu kita panggil minggu 2. Maksudnya setiap minggu korang akan guna jadual yg berbeza bagi mengelakkan kebosanan. Contohnya, minggu ni pakai jadual minggu 1 , so minggu depan pakai jadual minggu 2. Dia akan berselang-seli lah kiranya. Dekat sini juga, pelajar bukan saja belajar BM, math, BI tapi korang jugak akan explore berkaitan dngan subjek sains  komputer , seni reka , or subjek bahasa tambahan. Memang tak bosan bila didedahkan dngan subjek-subjek nih.
Oklah, bnyak lagi sebenarnya. Tapi entri nih dah agak full nampaknya :P haha. That all for now. Bye.

P/S= tngah holiday sebenarnya :) Merdeka lah katakan.

Sudah baca??sila like or komen:)

2 ulasan:

  1. Sekarang syarat minimum untuk mohon SPC, TPNG mesti above 2.75. MARA dah statr turunkan sebab nak kasik 'anak didik' depa ni tak tak hanyut ditelan ombak.

    Petua Awet Muda Dan Cantik Macam Ayu Raudhah

    BalasPadam
  2. Syabas dik krn I can sense your excitement! So far, your blog has the most input on life in mrsm especially updates on the added value facilities & activities. Compared to my days, rasanya byk jugak yg baru tu. Am scouting for my son yg upsr this year. Syabas krn budaya ilmu itu kekal & diperkasakan!! Harap dpt bg update lg on present activities on homeroom, ko-k, open day, etc

    BalasPadam

SALAM:)
1)tinggalkan komen
2)follow
3)like sekali:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
COPYRIGHT@HAK MILIK UDIN ANUAR